Saturday, December 18, 2010

Solat????

Nak dijadikan cerita....(mase perjalanan nak datang sini {putrajaya} )

Tadi mase tengah asyik melayan perasaan tibe2 ak tersentak dek bas yang aku naik tu, tibe2 je berhenti....Bas ni berhenti bab nak bagi penumpang2nye mngalas perut diorang ngn nak bagi peluang tuk umat Islam tunaikan solat....Ak ape lagi cepat2 turun g tandas, lepas tu aku g la kat surau tepi kedai makan tu bab nak solat zohor la....takut terlepas lak nanti...huhuuhu....Aku bukan nak ckap ak solat zohor, tapi ak nak cakap boleh dikate katekan 7% je yang turun tuk solat, yang lain seme g makan.. terpikir aku sejenak camne la nasib diorang ni yang xsolat,buatnye bas yang kitorang naik tu accident or ape2 xke cam tersangkut pastu "PERGI" dengan gitu je...Tah cam xlengkap je pemergian tu,,,dah solat pun tak,itu skadar yang ak nampak la....xtahu la lau diorang solat kat tempat laen...

Tapi hakikatnya ni lah umat Islam zaman skarang,Islam pade name....Tapi cara hidup Islam langsung tak ditunjukkan lam khidupan...Hmmmmm..TAK TAHUKAH KITE SOLAT ITU TIANG AGAMA? lau solat pun kite tak buat macam mane plak bende laen????Diriwayatkan bahwa pada suatu hari Rasulullah S.A.W sedang duduk bersama para sahabat, kemudian datang pemuda Arab masuk ke dalam masjid dengan menangis.
Apabila Rasulullah S..A.W melihat pemuda itu menangis maka baginda pun berkata, “Wahai orang muda kenapa kamu menangis?”


Maka berkata orang muda itu, “Ya Rasulullah S.A.W, ayah saya telah meninggal dunia dan tidak ada kain kafan dan tidak ada orang yang hendak memandikannya.”
Lalu Rasulullah S.A.W memerintahkan Abu Bakar r.a. dan Umar r.a. ikut orang muda itu untuk melihat masalahnya. Setelah mengikut orang itu, maka Abu Bakar r.a dan Umar r.s. mendapati ayah orang mudah itu telah bertukar rupa menjadi babi hitam, maka mereka pun kembali dan memberitahu kepada Rasulullah S.A.W, “Ya Rasulullah S.A.W, kami lihat mayat ayah orang ini bertukar menjadi babi hutan yang hitam.”


Kemudian Rasulullah S.A.W dan para sahabat pun pergi ke rumah orang muda dan baginda pun berdoa kepada Allah S.W.T, kemudian mayat itu pun bertukar kepada bentuk manusia semula. Lalu Rasulullah S.A.W dan para sahabat menyembahyangkan mayat tersebut.
Apabila mayat itu hendak dikebumikan, maka sekali lagi mayat itu berubah menjadi seperti babi hutan yang hitam, maka Rasulullah S.A.W pun bertanya kepada pemuda itu, “Wahai orang muda, apakah yang telah dilakukan oleh ayahmu sewaktu dia di dunia dulu?”


Berkata orang muda itu, “Sebenarnya ayahku ini tidak mahu mengerjakan solat.” Kemudian Rasulullah S.A.W bersabda, “Wahai para sahabatku, lihatlah keadaan orang yang meninggalkan sembahyang. Di hari kiamat nanti akan dibangkitkan oleh Allah S.W.T seperti babi hutan yang hitam.”


Di zaman Abu Bakar r.a ada seorang lelaki yang meninggal dunia dan sewaktu mereka menyembahyanginya tiba-tiba kain kafan itu bergerak. Apabila mereka membuka kain kafan itu mereka melihat ada seekor ular sedang membelit leher mayat tersebut serta memakan daging dan menghisap darah mayat.


Lalu mereka cuba membunuh ular itu. Apabila mereka cuba untuk membunuh ular itu, maka berkata ular tersebut, “Laa ilaaha illallahu Muhammadu Rasulullah, menagapakah kamu semua hendak membunuh aku? Aku tidak berdosa dan aku tidak bersalah. Allah S.W.T yang memerintahkan kepadaku supaya menyeksanya sehingga sampai hari kiamat.”


Lalu para sahabat bertanya, “Apakah kesalahan yang telah dilakukan oleh mayat ini?”. Berkata ular, “Dia telah melakukan tiga kesalahan, di antaranya :
- Apabila dia mendengar azan, dia tidak mahu datang untuk sembahyang berjamaah.
- Dia tidak mahu keluarkan zakat hartanya.
- Dia tidak mahu mendengar nasihat para ulama.

Maka inilah balasannya.No comments: